16 yıl sonra gelen güncelleme ile HTTP/2 artık şekillendi ve yaygın olarak kullanılan tarayıcıların çoğu HTTP/2 desteği ile geliyor. İyi de bu ne demek şimdi dediğinizi duyar gibi oldum 🙂
HTTP/2 ile
Minifiy: Kaynak koddan tüm gereksiz karakterleri temizleyip boyut düşürmek çokta önemli olmayacak. Isteyen hobi olarak sayfaları minify edebilir tabii, neticede boyut küçültmenin az da olsa etkısi olacaktır.
Spriting: Sitede kullanılan tüm görselleri tek bir dosyada birleştirip css’le kullanacağımız kısmı seçme derdi sona eriyor.
Concatenation: Birden çok js/css dosyalarını tek bir dosya altında toplayıp birleştirme derdimiz sona eriyor.
Sharding: Özellikle büyük siterde dikkat ederseniz kaynaklar farklı adreslerden yuklenir, cdn bile farklı farklı (cdn1,cdn2 vs…. gibi) domainlere ayrılır ki HTTP 1.1’de paralel indirme derdinden en az derecede etkilenelim. HTTP/2 ile bu limit ortadan kalkıyor zaten hız olayını etkileyen en önemli faktör bu.
HTTP/2’nin çözdüğü en büyük problem, logaritmik şekilde artan hız ihtiyacına yönelik geliştirilmiş olması. Örnek resimde karşılaştırmaya bakalım;
Kendiniz de https://http2.akamai.com/demo adresinden test yapabilirsiniz.
WordPress ve HTTP/2
HTTP/2’nin getirdiği diğer en önemli değişiklik artık iletişimin TLS/SSL üzerinden sağlanması. Yani siteler https kullanıyor olacak. WordPress’te şu an TLS/SSL ile ilgili bir takım problemler var versiyon 4.4 geliştirme sürecinde onların da ortadan kaldırılacağını düşünüyorum.
Temalar içinse HTTP/2 desteği muhtemelen “add_theme_support()” fonskiyonu ile eklenebilecek, yani geri uyumluluk problemi olmayacak. Biraz derinlemesine karşılaştırmak isterseniz şu repoyu kullanarak aynı codebase üzerinde farkları daha net görebilirsiniz.
Yaşasın daha hızlı ve güvenli internet
[…] bir şey yapmadan doğal optimizasyonun kapısını aralıyor. WP Notlarında yer alan haberin detaylarına […]