WordPress tabanlı bir siteniz varsa ve artık sitenizin hızından memnun değilseniz bu tavsiyler işe yarayabilir.
1) Son sürüm WordPress kullanın
WordPress çekirdeğinin sürekli geliştirildiğini ve major updatelerde çekirdeğin daha hafif/hızlı çalışığını unutmayın. WordPress’i wordpress.com gibi milyonlarca blog barındıran platformlarında kullandığını düşünün ve iyileştirmenin ne kadar önemli olduğunun farkına varın. Zaten yönetim panelinden bir kaç saniye içinde güncelleme yapabiliyorsunuz. (ki yapmayanlar neden güncellemez anlamış değilim)
2) Veritabanını Onarın ve Optimize Edin
Mysql veritabanınızı belirli aralıklarla onarıp optimize etmeyi unutmayın, bozulan indexler zamanla performans sorununa neden olabilir.
3) Eklentileri Kontol Edin
Öncelikle pek çok yerde yazan, eklenti cpu’u zorluyor, yok çok fazla ram yiyor gibi saçmalıkları desteklemiyorum. İyi yazılmış WordPress eklentileri sitenizi çok fazla kasmaz ki yine wordpress.com’dan örnek vermem gerekirse 200 civarı eklenti kullanıyorlar ve emin olun pek çok siteden hızlılar. Aynı şekilde bizimde LettoBlog tarafında çok sayıda eklenti kullandığımızı belirtmek isterim.
Bazı durumlarda belki sadece bir tek eklenti bile çok yavaşlatabilir sitenizi, bu gibi durumlarda öncelikle sitenizi yavaşlatan eklentiyi bulun ve gerekli değişiklikleri uygulayın.
4) Cache önemli, ama nasıl?
Öncelikle cache’e gerek varmı buna karar verin? Eğer gereksizse yani çok fazla trafik almıyorsanız her sayfa isteğinde o sayfanın önbelleğide oluşturulacağı için siteniz daha da yavaşlayacaktır. Tabii ki çok fazla trafik alıyorsanız cache çok önemli bir nokta. Neyse bu notu ekledikten sonra gelelim cache olayına.
Öncelikle neyi, neden önbellekte tutacağınıza karar verin, sql sorguları mı, statik medya mı? sayfamızın html çıktısı mı? WordPress için opcode cache mi? vs…. Bazı eklentiler nerdeyse bunların hepsine olanak sunuyor ancak neyi neden önbelleklediğinizi bilmezseniz ki özellikle büyük trafik çeken sitelerde kullandığınızı varsayarsak sorunlarla karşılaştığınızda sıkıntıya düşebilirsiniz.
Sunucu tarafında cache: Birde önbellekleme olayının sunucu boyutu var, varnish cache, memcache vs…. gibi teknolojieride unutmayın.
5) Kullandığınız JS ve CSS dosyalarını sıkıştırın
Öncelikle wp çekirdeği ile gelen css kodlarına baktığınızda kodların hem dosyaadi.css hemde dosyaadi-dev.css şeklinde kaydedildiğini görürsünüz. Çünkü normal css dosyası sıkıştırılmış olarak kullanılıyor ve dosya boyutu olarak -dev ile kaydedilenlerden daha küçük oluyor. Aynı şekilde -dev dosyalarıda bir yazılım geliştiricinin müdahale etmesi için kodu anlaşılabilir kılan orjinal dosyalar.
Bence kullandığınız eklenti ve tema dosyalarında bu mantığı izlemek oldukça mantıklı, çağırdığınız dosya boyutu ne kadar küçük olursa siteniz açısından o kadar iyi. JS ve Css dosyalarını sıkıştırmak için online olarak erişebileceğiniz pek çok ücretsiz araç var. Kullanın onları.
6) Lazy Load kullanın
Lazy load’ı daha önce duymamışsanız kısaca şöyle açıklayayım. Yazılarınızda kullandığınız medya ögesini sayfa çağrıldığında değil, onu görüntülemeye çalıştığınızda yüklüyor. Böylece hem band genişliği açısından hemde sitenizin hızını etkilemek adına kazanç sağlamış oluyor. Lazy load eklentisini incelerseniz ne demek istediğimiz daha iyi anlarsınız. Özellikle zengin içerikli yazıların yer aldığı sitelerde kullanmanız oldukça faydalı olacaktır.
[box]Son olarak bir sitenin hızını etkileyen pek çok faktör olduğunu unutmayalım ve shared hosting kullanıcı iseniz sağlam bir hosting firması ile çalışmaya özen gösterin. Bazılarının siteniz için tanımladığı kaynak o kadar az oluyor ki ne yaparsanız yapın siteniz hızlanmaz. Son olarak wordpress yavaş deyip başka bir platform düşünmeden önce şu yazıya göz atmanızda fayda var.[/box]
prekast der ki
Teşekkürler Mustafa Bey Kardeşim .
Tilkii der ki
CSS ve JS dosyalarının sıkıştırma işlemi hakkında daha detaylı bir bilgi olsaydı daha iyi olurdu. Yine de teşekkürler.
Mustafa Uysal der ki
Ne gibi detay mesela. Online toollar bile yeterli olur genellikle bkz: http://www.minifycss.com/css-compressor/
Kemal der ki
inceledim yardımcı olacak bilgiler var. teşekkürler kardeş
SEO Uzmanı der ki
Bilgiler için teşekkürler, resimleri optimize edememiştim şimdi halletik , çok teşekkrler.
Ahmet der ki
faydalı bilgiler için teşekkürler mustafa blogumda [notdefteri.net]bende bildiğim bütün yöntemleri uygulamaya çalıştım ancak sorgu sayısını 100 ün altına düşüremedim sanırım tema bu konuda en önemli etken cache kullanıyorum sıkıştırmaları yaptım lazy load kullanıyorum gereksiz eklenti kullanmıyorum belki jetpack biraz kasıyor onunda lazım olmayan kısımları pasif hız çok kötü değil aslında ama daha iyi olabilir diye düşünüyorum başka önerin olursa tavsiyelerini beklerim iyi çalışmalar.
Mustafa Uysal der ki
query-monitor eklentisi ile sorgular nereden geliyor bi’ arastirin isterseniz. Gelistirme ortami icin epey fayda saglacaktir.