WordPress icin yeni ve kapsamli bir cache eklentisi olan Powered Cache yayinlandi. Yaklasik 6 aylik bir gelistirme surecinin sonunda ortaya cikan eklenti ile siteniz hic olmadigi kadar hizli 🙂
Eklentiyi gelistirmeden once piyasadaki mevcut cozumleri inceledim, hemen hemen hepsinde ciddi eksiklikler var, misal WP Super Cache sadece page cache sunuyor, object cache ozelligi yok. W3 Total Cache hem page cache hem object cache ozelligini sunuyor ancak eklentiyi yapilandirmasi cok zor, yeni bir WordPress kullanicisina anlatamayacaginiz sekilde. WP Fastest Cache’i zaten saymiyorum eklenti adeta WordPress kodlama standartlarina tepki olarak dogmus.
Yukaridaki saydiklarim eklentilerin bir ortak ozelligi de “developer friendly” konusunda sinifta kalmalari.
Neyse konuyu dagitmadan Powered Cache’e geri doneyim, neyi farkli yapiyor oralara degineyim
Basit ve hizli
Eklenti, bilmeyen birisin bile 1-2 dk’ de islerini halledebilecegi sekilde sade. Page Cache ozelligini aktive ettiginizde .htaccess dosyaniz otomatik yapilandirilir, cache’e alinmis sayfa varsa PHP hic calismadan sayfayi apache uzerinden sunar.
Object cache olarak, redis, memcache, memcached destegi var. PHP hangisini destekliyorsa secebilirsiniz. Siteniz responsive degilse mobile cache’i ayri dosya halinde tutabilirsiniz.
Gelismis ozellikler olarak hangi durumda cache alinip alinmayacagini belirtebilirsiniz.
CDN kullaniyorsaniz kolayca yapilandirabilirsiniz. Birden fazla hostname ekleyebildiginiz gibi, ilgili zone icinde birden fazla tanimlama yapabilirsiniz. Ornegin js1.example.com js2.example.com gibi tanimladiginizda hostname’ler random olarak secilir.
Dahili Eklentiler
Eklenti kullanirken ideal olani bir eklentinin bir problemi en iyi sekilde cozmesidir, kesinlikle dogru ve bugune kadar gelistirdigim bircok eklenlerilerin ortak noktalarindan birisi bu. Ancak konu cache’e gelince isler biraz degisiyor. Cunku cache sitenizin en onunde duran bir katman, baska bir ureticinin eklentilerini kullandiginizda uyumsuzluk problemi yasama olasiligi yuklesiliyor ve bu problemleri cozmek her zaman kolay olmuyor.
Bu yuzden dogrudan cache ile ilgili olmayan ancak sitenizin performansini etkileyebilecek ozellikleri “built-in extension” olarak sunuyoruz.
Hali hazirda 3 ucresiz, 3 premium olmak uzere eklenti mevcut (zamanla yeni eklentiler gelecektir muhtemelen). Cloudflare, Lazy Load, Preload gibi ucretsiz, remote cron, minifier ve varnish ise ucretli olarak geliyor.
Servis Olarak Powered Cache
Powered Cache’in bir farki da (premium surum icin) size yardimci botlarla gelmesi
Remote Cron:
WordPress cron yapisi varsayilan olarak her dinamik istekte bekleyen is varsa yap, mantiginda calisir. Ornegin gece 5’e bir yazi ayarlarsaniz o yazinin yayimlanmasi icin dinamik istek gelmeli ve ardindan yayinlanmali. Mevcut cron yapisinin sorunlari;
- Yuksek trafikli sitelerde, her dinamik istekte tekrar tekrar bakmasi = daha fazla CPU kullanmasi
- Dusuk trafikli sitelerde islerin zamaninda gerceklesmemesi, arama motorlarinin botlarini yavaslatmasi.
iste bu problemleri cozmek icin, remote cron ozelliginde WordPress’in cron’u kapatip sitenizin wp-cron.php sayfasini sık sık ziyaret ederek sorunu cozuyoruz.
Preloader Bot
Preloader’in calisma mantigi, cache’i lazim olmadan once uretki gelen ziyaretci/bot beklemesin, sitede sayfalar arasi hizli gezilebilsin.
Ucretsiz olarak sundugumuz preloader ozelligi kendi sunucunuzdan kendinize http istegi yaparak bu sorunu cozuyor, eger kullandiginiz hosting yeterince guclu degilse problem yasayabilme olasiliginiz var. Preloader bot, sitenizde bazi olaylar gerceklestiginde bizim api’e gelen istek sonucunda calisiyor.
Oregin, X yazisini guncellediniz, bu X yazisi ile ilgili kategori sayfasi, etiket sayfasi, vs… cache’in temizlenmesi gereken sayfalar poweredcache.com’a api uzerinden iletiliyor, preloader-bot kullanici davranislarini simule ederek sitenizi geziyor ve cache uretilmis oluyor. (mobil icin ayri dosya tutma ayariniz aciksa, mobile user agent gonderiyor tabii ki)
Yazi yeterince uzun oldu, eklenti hakkinda detayli bilgi almak icin poweredcache.com ‘a bekleriz. Karsilastirma sayfasina suradan ulasabilirsiniz.
Ucretisiz surumu kullanmak isterseniz, https://wordpress.org/plugins/powered-cache/ , katkida bulunmak isterseniz https://github.com/skopco/powered-cache, premium surumunu sitemiz uzerinden alabilirsiniz.
Premium kullanmak istiyorum ama, dolar olmus 3,64 diyenler icin bu ay sonuna kadar “WPNOTLARI” kupon kodu ile 10$’lik indirim kazanabilirsiniz. 🙂
Hüseyin Dizeoğlu der ki
Yahu cache eklentisi siteyi hızlandırması gerekmezmi ?
Yükledikten sonra site yavaşladı.
Eklentiyi sildim yeniden hızlandı.
Başka bir eklenti ile uyumsuzlukmudur nedir bilmiyoru ama benim işime yaramadı.
Mustafa Uysal der ki
Evet hizlandirmasi gerekiyor, bunun icin sayfa onbellegi ozelligini aktive etmelisiniz.
murat der ki
application/octet-stream (9,6 KB)
diye bir şey indirmeye çalışıyor siteyi açınca
bilginize
Mustafa Uysal der ki
hangi adreste yasiyorsunuz bu durumu acaba? Normal gorunuyor bende.