Hakkımda Tarık Çayır

2012 yılında dijital medya çözümleri ve hizmeti verdiği Momoth şirketini kurdu. 8 yıl boyunca yönettiği Momoth’ta 300’den fazla yazılım projesine imza attı. 2020’de Momoth’u şekillendirerek Girişim Stüdyosu’na dönüştürdü.

Şu an Momoth Girişim Stüdyosu çatısı altında Çay Kahve İnsan ve Çay Kahve Stüdyo girişimleri ile ilgileniyor.

Yorumlar

  1. Mustafa Uysal
    Mustafa Uysal der ki

    Ellerine sağlık kardeşim, güzel yazmışsın, yazıyı “nasıl yapılır” yerine “nasıl yapılmaz” kategorisine taşımak lazım 🙂 Bu arada themeforest çok iddialı olmuş 🙂

  2. mCan
    Mehmet Can der ki

    Dolmuşsun kardeşim. Şu yazdıklarını okumak adeta hayatımın bir kesitinin hızlıca gözlerimin önünde geçmesi gibi oldu. Etrafına bir baktığında güvenilecek bir kimseye rastlayamamak ne kadar iğrenç bir his değil mi? Bazen soruyorsun kendine değil mi? “Acaba bende mi bir anormallik var?” 🙂 Bu ufak debug’tan sonra diyorsun benim sistem kararlı çalışıyor 🙂 Neyse kısa keseyim neler hissettiğini çok iyi anlıyorum ve Hz. Allah’tan senin ve senin durumunda olan sınav arkadaşlarım için ferahlama diliyorum. Ben böyle projelerimi paylaştığımda aynı senin başına gelenler gibi beğense dahi sırf haset yada senin maddi yada manevi kazanmanı istemediği için aşağılayıcı muamelelere de maruz kaldım. Fakat bir defasında aynı kimselere şöyle bir tuzak kurmuştum: Kendi geliştirdiğim bir projeyi sanki bir başkası yapmış gibi lanse ettim ve tepkilere baktım. Hani yapan ben değildim ya 🙂 Ne süper yorumlar geliyordu. Sonra sufatlarına ulen çift suratlılar elin gavuru yapmış dendimi teknolojiye bak vatanından biri yaptımı olmamış. İşte o zamandan beri birilerine danışmayı da yorum beklemeyide kestim. Şöyle düşündüm. 100 kişiden kötüysem 1000 kişiden iyiyim hamdolsun. Yaptığımın vasatmı, kötümü, yada iyimi olduğunu yüzde 90 oranla kendim tespit edebilirim zaten. Boşuna başkalarına sorarak ne zaman harcayayım dedim. Ondan sonra sadece üzerinde çalıştığım projeler hakkında kurumsal kimliklerine atfen logo, slogan gibi göstermek istediğim kadarını bakın sessizim ama mücadeleden kopmadım mesajını verebilmek için birkaç sosyal ağda yayınlıyorum. Böylesi daha rahat. Haa unutmadan konunun başlığı ilgimi çekmişti “Neden Türkiye’den bir themeforest çıkmaz?”. Üzerinde çalıştığım projelerden bir tanesi de “Mall of Template – http://www.malloftemplate.com“. Anlattıklarının hepsine maruz kalacağımı da biliyorum ama umurumda dahi olmayacak. Çünkü kastettiğin şerefi eksiklerle baş etmenin tek yolu bunlarla muhatap olmadan menzile adım adım yürümek.

  3. Berke der ki

    Aslında Türkiye’de denk gelmiş olduğum 4-5 tane işini çok iyi bilen tasarımcı ve kodlamacı arkadaşlar var. Bir araya gelinirse yapılır ancak o kadar kaliteli işler çıkarılmalı ki Türkiye’den başlayıp global hale gelmeli. Ben Türklerin Themeforest’dan daha iyi işler çıkaracağını düşünüyorum açıkcası. Ayrıca yazdıklarınıza da katılıyorum. Uzun ama sıkıcı olmayan bir yazı olmuş.

  4. satishocasi
    Alp Ayaz der ki

    Uzun zamandır düşündüğüm bir konuya değinmişsiniz. Şuanda hale hazırda 23 tane sitem var bunların 22 si ingilizce içerikli. Neden türkiyede bu işi yapmıyorum işte bu yüzden. Ülkemizdeki herkes çalmaya, kırmaya(warez) meraklı ki bu cidden insanın midesini bulandırıyor. Alanında uzman yazılarını takip edeceğin bir site bulamazsın. Sadece hit alsın diye yemek tarifiyle wordpress yazılarını aynı siteye koyan insanlarız ne yazık ki. Kimse beğendiği yazıyı paylaşmaz, link vermez. Emeğe saygı sıfır ülkemizde. Link vermek yerine aynısını değiştirerek ben yazayım mantığı çok yaygın. Bir site popüler olduğunda hemen forumlarda bu sitenin temasını nasıl bulurum diye konular açılmaya başlıyor. Bunun gibi bir çok şeyi sıralayabiliriz.

    Ellerinize sağlık.Yazınızı twitter’da paylaşıyorum bilginiz olsun.

  5. efendy149
    Mücahit der ki

    Hocam yazıyı çok beğendim eline koluna sağlık iznin olursa yazıyı kaynak göstererek ve alıntı yaparak acizhane kendi sitemde de yayınlamak isterim Tabi ki izniniz olursa.

  6. followtechtr
    Plazma der ki

    Merhaba,
    Güzel bir makale olmuş ben nasıl kaçırmışım bunu hayret. Themeforestta 60 usd bayılıp ama yerli bir geliştiriciye 100 tl bile vermekten kaçınmak için her yoka bsşvuran dandik müşteri. Themeforestta kesinti oranları nasıl 10usd satış fiyatı olan bir ürün koysak fiifty-fifty mi durum?

  7. cemal sarıdere der ki

    helal olsun sana
    güzel ve yerinde tespitler
    ama herşeye rağmen kendimiz ve ülkemiz için birşeyler üretmemiz gerekir
    bende yaklaşık 8,9 sene önce bu tür birşeyler yapmaya çalıştım lakin malesef
    sonradan reel hayata dönmek zorunda kaldım
    fakat aradan geçen uzun zamana rağmen tekrardan bir şeyler yapma ümidindeyim en azından uğraşyorum…

  8. Oğuzhan İsa Temiz – Turkey – me have to oguzhantemiz.com :).
    Oğuz der ki

    Yıllar sonra bu yazıya denk gelmek ve sonuna kadar okutma isteği aşılayan kalemine sağlık Tarık :).

Trackbacks

Bir yanıt yazın

Lütfen gerçek bilgilerinizi kullanın. Herhangi bir site adı ile yazılan yorumlar onaylanmayacaktır!

Exit mobile version