Uzun süredir bu yazıyı yazmak istiyordum. Bugün Murat ŞAHİN‘in Neden Türkiye’den ‘Uber’ Çıkmaz yazısını okuduktan sonra bu yazıyı yazmaya, Türkiye’den neden bir şey üretemediğimize dem vurabilmek için başlığın sadece Uber kısmını değiştirip Neden Türkiye’den ‘ThemeForest’ Çıkmaz? olarak yazmak istedim.
Dikkat biraz fazlaca şeffaflık ve gerçeklik içerir!
WordPress! Evet dünya da herkesin kullandığı ve en çok kullanılan içerik yönetim sistemi. Web’ini %22 sini tek başına omuzlayan devasa bir platform. Ekonomisinin milyar dolarlar civarında olduğunu ve her geçen gün de arttığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
WordPress kullanan ve bilen herkes haliyle ThemeForest‘i yakından takip eder bilir.
Aktif olarak son yıllarımı WordPress ile bütünleşik bir şekilde geçirdiğim ve yaşamımın büyük bir anlamını onun üzerinden kazandığım için bende neden böyle bir şeyin Türkiye’de olamayacağını araştırmasını yaparken, Türkiye’de oldukça eksik bir pazar olduğuna mevcut yapılan girişimlerin ise oldukça verimsiz ve girişimlerin etik değerlere sahip çıkmadıklarını fark ettim. Ve üzerinde 2 aylık bir araştırma yapıp kolları sıvamaya başladım.
Kolları sıvamaya başladığınız an girişiminize ismini koyduğunuz anda hemen sessiz sakin arka tarafta marka tescillerini yapmanız gerek, gerek ki Türkiye’de siteniz açılır açılmaz (etik değerlerden bahsettim ki Türkiye’de bunu hiç aramayın) eğer marka tesciliniz alınmadıysa hemen birisi başvurup sizin girişiminize dem vurabilir ki o alan adını ve markayı kullanmayabilirsiniz. Onun için başlamadan marka tescilinizi yapmanız gerekiyor.
Projenizi açtıktan ve satışa başladıktan sonra aslında neden Türkiye’de yapılamayacağına yavaş yavaş anlıyorsunuz.
- Üzerinde 4 hafta uğraştığınız destek sistemi hiç bir müşteriniz tarafından kullanılmıyor olacağına göreceksiniz! Müşteriler destek sistemi kullanmak yerine size e-posta atıp, telefonla destek vermediğiniz hâlde telefonla, siz bir ürünü geliştirirken arayıp sizleri 3 saat meşgul edebiliyor. Hatta ve hatta sizi ilgili sosyal mecralardan bulup özel mesaj atmaya tutunda kişisel telefonunuzdan gece gece arayıp destek talebinde bulunmaya kadar da gidiyor. Yapmadığınız anda da, ki ürünü sattığınız da kabul ettirdiğiniz sözleşmeyi hatırlatıp, biz sözleşmeden anlamayız diyerek cümleye başlayıp birden tehditlere kadar varan bir konuşmanın içerisinde kendinizi bulabilirsiniz.
- Ürünleriniz pazarı çıkar çıkmaz çoğu Türk geliştiriciler tarafından kıskanıldığınız için sizlere karşı toplu bir topa tutmalar başlayacak. Her ne kadar Türkiye’deki ilgili topluluklar şeffaf olduklarını bildirmesine karşı başındaki yöneticiler sizleri çekemediği ve olayı kişiselleştirdiği için sizleri gruptan hiç bir suçunuz olmadığı halde gruptan çıkartılabiliyorsunuz.
- Ürünleriniz çoktan warezler de olduğunu, satışlarınızın düşmesindeki araştırmanız da göreceksiniz.
- Sistemleriniz sürekli saldırı halinde ve legal yollardan ürünlerinize ulaşılmaya çalışıldığı için sisteminizin neden yavaş çalıştığının da öğrenebilirsiniz.
- Sizleri bulunduğunuz her konumda kötülemek ve çamur atmak için elinden gelen yapan kişilerin olduğunu verdiğiniz sosyal medya reklamlarında fark edeceksiniz.
- Ürettiğiniz içerikler bir çok spam bloglar da çoktan yerini almış ve kaynak gösterilmeden kullanıldığını araştırmalar eşliğinde gözlemleyeceksiniz.
Aslında sürekli ama sürekli diken üstünde olduğunuzu, değer üretmek için elinizden geleni yaptığınız ama nedense Türkiye’de bir türlü karşılığını bulamadığınız anda bir anda projenizi kapatıp temalarınızı ThemeForest’e eklemekle bulacaksınız.
Sürekli çalmaktan başka bir şey yapmadığımız, birbirimizi tebrik etmek yerine sürekli aşağıladığımız bir pazar da, dünyanın en iyi pazar çözümlerini üretseniz bile değerinizin bilinmediği anın farkına vardığınız da birden pazardan çekilebiliyorsunuz…
Onun için Türkiye’de bırakın ThemeForest gibi bir projeyi çıkartmayı daha topluluk da birbirimizle konuşmayı bilmiyoruz. Hatta yorum bile yapamıyoruz, yorum kültürümüz bile yok! Onun için gruplardaki çoğu paylaşımlar ya yorumsuz kalıyor ya da tartışmalara sebebiyet verdiğin kişiler engelleniyor..
Yakın çevremdeki bir kaç arkadaşım haricindeki hiç bir kimseye bu projeden bahsetmediğim için kolaylıkla bu yazıyı yazabiliyor olmanın mutluluğunu yaşıyorum diyebilirim. Peki neden gizledim? En yakın arkadaşlarınızın bile sizin yapmadığınızı bildiğiniz bir proje için oldukça temiz ve şeffaf yorumlar da bulunabiliyor. Kötüyse kötü güzelse güzel diyebilir. Çok güzel olumlu sonuçlar aldım o ayrı 🙂
NOT: Bahsedilen projenin, Momoth‘un bir alt projesi olduğunu hatırlatarak Momoth’un yukarıdaki bahsedilenlerle hiçbir ilgilisi olmadığının altını çizmek isterim.
Neden yurtdışına gidiyorsunuz, neden Türkçe kaynak üretmiyorsunuz sorularınıza şunu söyleyebilirim. Temaların kodlarındaki açıklama satırlarını hem Türkçe hem de İngilizce yazdık da ne oldu?
Mustafa Uysal der ki
Ellerine sağlık kardeşim, güzel yazmışsın, yazıyı “nasıl yapılır” yerine “nasıl yapılmaz” kategorisine taşımak lazım 🙂 Bu arada themeforest çok iddialı olmuş 🙂
Tarık ÇAYIR der ki
Afiyet olsun kardeşim, mantıklı taşıyalım mı 😛
ThemeForest olsun ki başlıktan yakalayalım 😉
Mehmet Can der ki
Dolmuşsun kardeşim. Şu yazdıklarını okumak adeta hayatımın bir kesitinin hızlıca gözlerimin önünde geçmesi gibi oldu. Etrafına bir baktığında güvenilecek bir kimseye rastlayamamak ne kadar iğrenç bir his değil mi? Bazen soruyorsun kendine değil mi? “Acaba bende mi bir anormallik var?” 🙂 Bu ufak debug’tan sonra diyorsun benim sistem kararlı çalışıyor 🙂 Neyse kısa keseyim neler hissettiğini çok iyi anlıyorum ve Hz. Allah’tan senin ve senin durumunda olan sınav arkadaşlarım için ferahlama diliyorum. Ben böyle projelerimi paylaştığımda aynı senin başına gelenler gibi beğense dahi sırf haset yada senin maddi yada manevi kazanmanı istemediği için aşağılayıcı muamelelere de maruz kaldım. Fakat bir defasında aynı kimselere şöyle bir tuzak kurmuştum: Kendi geliştirdiğim bir projeyi sanki bir başkası yapmış gibi lanse ettim ve tepkilere baktım. Hani yapan ben değildim ya 🙂 Ne süper yorumlar geliyordu. Sonra sufatlarına ulen çift suratlılar elin gavuru yapmış dendimi teknolojiye bak vatanından biri yaptımı olmamış. İşte o zamandan beri birilerine danışmayı da yorum beklemeyide kestim. Şöyle düşündüm. 100 kişiden kötüysem 1000 kişiden iyiyim hamdolsun. Yaptığımın vasatmı, kötümü, yada iyimi olduğunu yüzde 90 oranla kendim tespit edebilirim zaten. Boşuna başkalarına sorarak ne zaman harcayayım dedim. Ondan sonra sadece üzerinde çalıştığım projeler hakkında kurumsal kimliklerine atfen logo, slogan gibi göstermek istediğim kadarını bakın sessizim ama mücadeleden kopmadım mesajını verebilmek için birkaç sosyal ağda yayınlıyorum. Böylesi daha rahat. Haa unutmadan konunun başlığı ilgimi çekmişti “Neden Türkiye’den bir themeforest çıkmaz?”. Üzerinde çalıştığım projelerden bir tanesi de “Mall of Template – http://www.malloftemplate.com“. Anlattıklarının hepsine maruz kalacağımı da biliyorum ama umurumda dahi olmayacak. Çünkü kastettiğin şerefi eksiklerle baş etmenin tek yolu bunlarla muhatap olmadan menzile adım adım yürümek.
Tarık ÇAYIR der ki
Gazan mübarek olsun 🙂
Berke der ki
Aslında Türkiye’de denk gelmiş olduğum 4-5 tane işini çok iyi bilen tasarımcı ve kodlamacı arkadaşlar var. Bir araya gelinirse yapılır ancak o kadar kaliteli işler çıkarılmalı ki Türkiye’den başlayıp global hale gelmeli. Ben Türklerin Themeforest’dan daha iyi işler çıkaracağını düşünüyorum açıkcası. Ayrıca yazdıklarınıza da katılıyorum. Uzun ama sıkıcı olmayan bir yazı olmuş.
BilgiEhli der ki
Çok mantıklı ve doğru cümleler. kesinlikle katılıyorum size.
Alp Ayaz der ki
Uzun zamandır düşündüğüm bir konuya değinmişsiniz. Şuanda hale hazırda 23 tane sitem var bunların 22 si ingilizce içerikli. Neden türkiyede bu işi yapmıyorum işte bu yüzden. Ülkemizdeki herkes çalmaya, kırmaya(warez) meraklı ki bu cidden insanın midesini bulandırıyor. Alanında uzman yazılarını takip edeceğin bir site bulamazsın. Sadece hit alsın diye yemek tarifiyle wordpress yazılarını aynı siteye koyan insanlarız ne yazık ki. Kimse beğendiği yazıyı paylaşmaz, link vermez. Emeğe saygı sıfır ülkemizde. Link vermek yerine aynısını değiştirerek ben yazayım mantığı çok yaygın. Bir site popüler olduğunda hemen forumlarda bu sitenin temasını nasıl bulurum diye konular açılmaya başlıyor. Bunun gibi bir çok şeyi sıralayabiliriz.
Ellerinize sağlık.Yazınızı twitter’da paylaşıyorum bilginiz olsun.
Mücahit der ki
Hocam yazıyı çok beğendim eline koluna sağlık iznin olursa yazıyı kaynak göstererek ve alıntı yaparak acizhane kendi sitemde de yayınlamak isterim Tabi ki izniniz olursa.
Tarık ÇAYIR der ki
Tabi, yayınlayabilirsiniz.
Ertan der ki
Yazı harika..
Plazma der ki
Merhaba,
Güzel bir makale olmuş ben nasıl kaçırmışım bunu hayret. Themeforestta 60 usd bayılıp ama yerli bir geliştiriciye 100 tl bile vermekten kaçınmak için her yoka bsşvuran dandik müşteri. Themeforestta kesinti oranları nasıl 10usd satış fiyatı olan bir ürün koysak fiifty-fifty mi durum?
cemal sarıdere der ki
helal olsun sana
güzel ve yerinde tespitler
ama herşeye rağmen kendimiz ve ülkemiz için birşeyler üretmemiz gerekir
bende yaklaşık 8,9 sene önce bu tür birşeyler yapmaya çalıştım lakin malesef
sonradan reel hayata dönmek zorunda kaldım
fakat aradan geçen uzun zamana rağmen tekrardan bir şeyler yapma ümidindeyim en azından uğraşyorum…
Oğuz der ki
Yıllar sonra bu yazıya denk gelmek ve sonuna kadar okutma isteği aşılayan kalemine sağlık Tarık :).