WordPress’in kullanımının git gide arttığını, web’in %23.2 ‘ini omuzlayarak, çok rahatlıkla görebiliyoruz. Sizlere bu yazımda WordPress’in çekirdeğinde ve ekonomisinde olabilmesi muhtemel bazı tahminlerde bulunacağız.
Benimle birlikte Mustafa UYSAL, Bora YALÇIN ve Serkan ALGUR ‘un tahminlerini birleştirip bir dosya konusu hazırladık.
Bakalım en çok kimin tahmini tutacak? 🙂
Benim tahminlerim;
WordPress Tahminleri
- Bu yıl her ne kadar 4.0 ana versiyonuyla beklentilerin altında bir özellik çıkışı yapsa da WordPress bu yılda geçen yıla oranla bol güncellemeli bir yıl geçireceğe benziyor. 2013 yılında sadece son 4 ayda 3 kararlı sürüm çıkartarak arayı açan WordPress, 2014’de yaklaşık her 4 ayda bir toplam 4 kararlı sürüm çıkarttı. Bu yılda da yaklaşık 3-4 ayda bir güncelleme çıkacağını tahmin ediyorum.
- Son dönemde içerik alanını, daha kullanılabilir yapmaya özen gösteren güncellemeler, bundan sonraki güncellemelerin habercisi olsa gerek ki, artık WordPress’in içerisinde bir page builder, visual composer gibi ızgara (grid) tabanlı görsel düzenleyici aracı eklenilmesi şart oldu. Bu sene ihtimali azda olsa böyle bir özellik gelebilir.
- Panelde yazılar, sayfalar, yorumlar, kullanıcılar ve araçlar bölümlerinin tasarımlarının değişmesi an meselesi. Özellikle son 4 versiyonda bu tür değişiklikler yapıldı. Bu alanlar hala aynı olduğu için, bu seneki hedefleri arasında olacağını düşünmüyor değilim.
- İkibinonaltı teması çekirdekte yerini alabilir. İkibinonbeş gibi sade ve minimal bir tasarımla gelmesini bekliyoruz.
ThemeForest WordPress Pazar Tahminleri
- Pazarda, özellikle son dönemde Visual Composer tabanlı temalar yerini aldı ve güzel çıkışlara sahiplik yaptı. ThemeForest kullanıcılarının istekleri, geçen seneye oranla yine bu senede Visual Composer tabanlı temalar. Tema yapımcıları yine Visual Composer tabanlı temalar yapmaya devam edeceğini söyleyebilirim.
- Temalarda daha büyük görseller, daha büyük yazılar baş göstererek mümkün mertebede bütün yük yine Visual Composer’ın üzerinde olacağını göreceğiz.
- 15 farklı kategoride temalara ev sahipliği yapan Themeforest, bu sene üretilen temaları kategorilendirmek için yeni kategoriler açması hiçte uzak görünmüyor.
- Redux Framework’ün temalarda kullanım oranı git gide artacağından şüphe yok desek yeridir.
Bakalım bu sene WordPress’le neleri göreceğiz?
Bora YALÇIN’ın tahminleri;
- REST API geldikten sonra, bu yönde kullanımları artabilir. Özellikle Front-End kısmında AngularJS, EmberJS gibi yazılımların kullanımı artacaktır.
- Custom meta alanları için core yapıda daha mantıklı bir çözüm geleceğini düşünüyorum.
- Customizer kullanımı artacak, temalar için ortak Option Framework haline gelmesi gibi eylemler olabilir.
- Drag & Drop layoutlar ve Front-End edit artacak.
- Kodu toparlama devam edecektir.
- Sanırım Query sınıflarındaki iyileştirmelerle sürecektir.
- Blog ve PHP 4 mirasını bırakma yolunda gideceklerdir.
Mustafa UYSAL’ın tahminleri;
WordPress Tahminleri
Muhtemelen 2015 sonlarına doğru %25’lik bir kullanım oranına kavuşacağına ve 2015’de 3 adet yeni sürüm yayınlanacağına inanıyorum.
Bu sürümlerle beraber gelecek değişiklikler bence şöyle;
- API: WordPress built-in olarak restful hale gelecek böylece farklı servislerle entegrasyon kolay hale gelmiş olacak.
- İçerikler İçin Çoklu Dil: 2014’te en önemli geliştirmelerden biride dil konusunda oldu, kurulum anında dil seçimi, kurulum sonrasında dil değiştirmeyi wp-config’de tanımlamadan değiştirebilmek, dil dosyalarının otomatik olarak güncellenmesini sağlamak vs. 2015’te içeriklerinde dile göre ayrışması eklenebilir.
- Yeni Kayıt Sayfası: Özellikle multisite’de WordPress’in varsayılan olarak sunduğu kayıt sayfası arayüz açısından çok başarısız. Temel formlarda, kayıt, giriş, vs. bir takım değişiklikler yapılabilir.
- WordPress.org Tema dizini değişikliği (sadece WordPress.org ile alakalı): Geçenlerde tema review ekibi, envato kadar sıkı olmasa da bir yeni eklenecek/güncellenecek temaların bir takım kurallara uymasını istemişti. Bu tema dizinine standart gelmesi açısından önemli bir nokta bence, ayrıca tema dizininin şu anki hali çok işlevsel görünmüyor, onunla ilgili olarak WordPress.org’un bir takım değişikliği olabilir.
- Ortam Yöneticisi: 2014’e baktığımızda WordPress’in medya tarafında yaptığı değişiklikler “yayıncılık platformu” odaklı hareket ettiğini bir kez daha gösterdi. Video,ses vs.’i yazıya dahil edebilmek olsun, youtube vs.’den direkt url kopyalayıp onu daha yazıyı yazarken ön izleme seçenekleri olsun oldukça önemli değişiklikler. İki yıl önceki hali ile kıyasladığımızda medya yöneticisinin çok daha iyi hale geldiğini söyleyebiliriz. Bence 2015’te o tarafta pek değişiklik olmaz, bir kaç tane yeni oembed entagrasyonu falan eklenir birde görselleri responsive sunmak için değişiklik yapılabilinir.
Pazar Tahminleri
- Bence “aaa çok güzel olmuş”, yada “ulan benim aklıma gelmişti” diyebileceğimiz 2-3 adet WordPress odaklı yeni SaaS girişim çıkacaktır. Themeforest’in ticari açıdan bir Pazar üstünlüğü var, daha fazla çeşitte temalara üretilerek kategoriler zenginleşecektir. Bence şuanda multipurpose etiketindeki temalar bir birlerine çok benziyorlar.
- Tema framework’ü olarak redux’u bilmiyorum ancak hybrid-core’dan umutluyum (Justin ne yaptığını bilen adam).
- WordPress hosting konusunda da WPEngine, Pagely gibi firmalar Pazar paylarını artıracaklardır bence.
Özetlersek; 2015’te de WordPress yayıncılık için akla gelecek ilk platform olma özelliğini koruyacak ve ticari başarısını da yükseltecektir.
Serkan ALGUR’ün tahminleri;
2014 yılında, Benny (WordPress 4.0) sonrası bekleneni çok fazla ortaya koyamamış olan WordPress ekibi 4.2 ve daha sonrası için oldukça umutlu görünüyor. En azından kendi çalışma alanlarında bundan oldukça emin konuşuyorlar. Şu an oldukça güçlü bir topluluğa sahip olan WordPress ekibi, bu gücün yönlendirilmesi konusunda bir iki ders almış görünüyor.
- Benny sonrası yapılan iyileştirmeler, bize yazarların kullanacağı alanlarda daha fazla geliştirme yapacaklarını, bu kısımdaki iyileştirmenin daha da geliştirileceğini gösteriyor. Ben TinyMCE alanında bir iki ufak değişiklik daha bekliyorum. 4.1 ile gelen jQuery düzenlemeleri çoğu tema ve eklenti yapımcısını radikal değişiklikler yapmaya itti gibi.
- Tema özelleştirici, ön izleme alanı ve Ortam alanında ızgara yapısının daha etkin kullanılabilmesi ve bazı fonksiyonel geliştirmelerin yapılabileceği kanısındayım. Bunun yanında Menü alanıyla ilgili ortalarda dolanan bir iki dedikodu da ilerleyen sürümlerde gerçekleşecek gibi. Daha iyi bir menü kurgusuna sahip olabiliriz.
- Çekirdek paket içerisinde çok fazla bir değişiklik beklemiyorum açıkçası. Daha doğrusu ÇOK BÜYÜK bir değişiklik olmayacak sanırım. Çekirdek paketten bir iki özelliği daha çıkartıp, bunları Jetpack içine entegre edebilir, ya da yeni bir eklenti oluşturabilirler. Automattic bu konuda son karar merci olacağı için bunu şu an için göremeyebiliriz. Çünkü WordPress sadece bir içerik yönetim sistemi değil, projelerin altyapılarını oluşturan bir framework olarak görülüyor artık.
- Bütün bu olmayacak, etmeyecek kehanetlerimin arasında ( 🙂 ) Twitter gülücük paketi sistem içerisine entegre edilebilir, telefon uygulaması içinde de kullanılan gülücük (smiley, emoticon) paketleriyle uyumlu olan bu özelliği pek yakında WordPress içerisinde görebiliriz.
- 2015 senesi içerisinde yeni bir Major sürüm görebiliriz. Bundan önce 3 yada 4 minör güncelleme veya versiyon tetikleyici güvenlik sürümleri görmemiz de mümkün. Ha bir de, WordPress takımı şu an için buna pek sıcak bakmasa da, eklentiler için de otomatik güncelleme isteyenlerin sayısı çoğaldı.
- Tema yapılarında kullanılan yönetim plugin/frameworkleri çoğu zaman kullanıcılar tarafından güncellenmiyor, güncellenemiyor. Bu yapılara da bir çözüm bulmak lazım. Şu an için bu konuda WordPress tarafından bir hamle beklemeyelim. Redux, Hybrid, Options gibi frameworkler işimizi çok kolaylaştırsa da bazen sıkıntı da olabiliyor.
- Ek ve son söz olarak, themeforest üzerindeki şablonlar, Metro ve One Page tasarımlar sonrası birbirine benzemeye başladılar. Site tasarlarken yine hayal gücümüze kaldık. Javascript Composerlarınıza kuvvet 🙂
Nostradamus kadar olmasa da, benim 2015 WordPress kehanetlerim bu kadar. Çok (aşırı) büyük değişiklikler beklemiyorum açıkçası.
Wordpress Okulu der ki
Doyurucu bir yazı olmuş. Elinize sağlık